Scroll to top
BIONIQUE - office for architectural and interior design
en sr
Residential

FAMILY VILLA | BUKOROVIĆ

Location: Novi Banovci, Serbia

Project year: 2020

.

modern family villa with stone facade street view

Na gotovo ravnoj parceli projektovali smo vilu za klijenta i njegovu porodicu, gde je jedna od njihovih glavnih želja bila kvalitetno prirodno osvetljenje i neposredna veza prizemlja sa sadržajima u dvorištu.

Oblik vile je zamišljen kao masivni pravougani blok oko koga se obmotava traka sačinjena od zidova i ploča. Ova traka predstavlja zonu/omotač osnovnog gabarita vile koji ima ulogu da formira više elemenata – terasu, horizontalne prepuste krova za zaštitu od pregrevanja i padavina i brisoleje za žaštitu od direktnog sunčevog zračenja.

Materijalizacija ovih elementa u prirodnom kamenu igra glavnu ulogu u kreiranju osećaja stabilnosti i masivnosti vile.

 

modern family villa with stone facade entrance
modern family villa with stone facade yard

Južna fasada je naglašena pomičnim i rotirajućim brisolejima od prirodnog drveta koji se prostiru kroz obe etaže. Stanari mogu da uživaju u atmosferi naizmeničnog smenjivanja svetlosti i senke koju ovi brisoleji stvaraju u unutrašnjosti vile.

Centralni deo vile je projektovan kao prostor duple spratne visine koji deli objekat na dva dela. U ovom delu centralnu ulogu ima stepenište osvetljeno preko krovne lanterne. Sa jedne strane ovog prostora se na spratu nalaze dečje prostorije – dve odvojene sobe sa zajedničkim dnevnim boravakom između njih.

Otvaranjem pregradnih pomičnih zidova sobe se mogu spojiti sa ovim središnjim prostorom. Sa druge strane se nalaze roditeljske prostorije i izdvojena radna soba. Svaka prostorija na spratu ima izlaz na prostanu terasu.

modern family villa with stone facade, sweeming pool and pool house
modern family villa with stone facade exterior

Fokus je bio na povezivanju dnevnog boravka u prizemlju sa zadnjim dvorištem i bazenom preko delimično natkrivene terase. Raspored ovih sadržaja omogućava klijentima da uživaju u “lounge”-u na otvorenom po toplijem vremenu, a zatim da se povuku u komfor dnevne sobe kada se vreme pogorša.

Prostor oko bazena sa ležaljkama dodatno oplemenjuje i „pool house“ sa otvorenim barom i manjom kuhinjom.

Jedan od najzanimljivijih elemenata svakako predstavljaju dvoetažna pivot vrata na dvorišnoj fasadi. Ona se nalaze u centralnoj zoni i mogu se videti direktno, pri ulasku sa druge strane vile.

modern family villa with stone facade, pivot door and swimming pool
Garden fasade
groundfloor of modern family villa with swimming pool
Groundfloor
first floor of modern family villa with swimming pool
Level 1

Project was made during collaboration with N2S Architects doo Novi Sad

Design: Adam Špehar M.Arch

.

.

.

check also:

 

commercial centre
Commercial centre reconstruction | Bor
thumb modern family villa archviz
Family house | Šovljanski