Scroll to top
BIONIQUE - office for architectural and interior design
en sr
Commercial Competition

DELTA PLANET | SHOPPING MALL

  • Tags

    Competition

Location: Banja Luka, Republika Srpska

Project year: 2017

Awards:

delta planet shopping mall interior
Jedan od “trgova” – mesta ukrštanja unutrašnjih “ulica”

Prilikom dizajna ovog prostora cilj nam je bio da on ne bude opterećen dekorativnim elementima.

Na umu su nam bili svedenost, refleksija, transparentnost i jednostavnost materijalizacije.

Element “0” – najmanji deo “raster” površine
delta planet shopping mall interior glass suspended light
Kompozicija “LUSTER”

Specifične prostorne kompozicije osmišljenje kao apstraktni estetski motivi, predstavljaju centralni motiv enterijera “trgova”. One na neki način stvaraju kontrast u odnosu na likovnu svedenost ostatka prostora.

Trgovi, kao mesta na kojima se pešački koridori sustižu, predstavljaju centre okupljanja – žižne tačke.

Ulice su dinamični tečni prostori, u službi potrošnje, iz kojih se direktno ulazi u prodajne prostore _CILJ KRETANJA. 

Kompozicija nazvana “LUSTER” se izvodi prostornom manipulacijom „raster“ površine – horizontalne ravni kvadratnih dimenzija podeljenom na manje segmente _ELEMENTE “0”, po horizontalnom, vertikalnom i jednom dijagonalnom pravcu.

Kompozicija je slobodnostojeća u prostoru. Njeni elementi, iako međusobno odvojeni, ipak sadejstvuju čineći celinu/grupaciju. Izrađeni su od trasparentnog materijala koji propušta zrake prirodnog zenitalnog i unutrašnjeg vestačkog osvetljenja. Refleksijom i refrakcijom se svi zraci dalje rasipaju po okolnom prostoru, razigravaju ga, daju mu identitet. 

Pojedini elementi ove kompozicije predstavljaju svetlosna geometrijska tela koja sijaju sopstvenom svetlošću unutar iste.

Volumetrijski, elementi predstavljaju trostrane prizme, koje se nalaze na različitim međusobnim razmacima, ali različito orijentisanim. Njihovi bazisi i kape pripadaju istim zakrivljenim površima. Kompozicije na trgovima A i B su varijacija iste geneze.

delta planet shopping mall interior
Kopozicija “Klupice”

Drugi dominantni motiv u enterijeru je svakako grupacija „klupica“ za sedenje. Ova grupacija nastaje iz istog sistema kao i „luster“ dakle modifikacijom raster ravni definisane trougaonom jediničnom površi elementom “0”. Dalje, nasumičnim, ali kontrolisanim odabirom elemenata „0“, njihovom modifikacijom i oblikovanjem nastaje kompozicija u funkciji sedenja.

delta planet shopping mall interior cantina
Kopozicija “plafon” u Food court-u

“Food court” predstavlja zonu specifične namene koja zahteva drugačiji tretman što je uslovilo povećanu opterećenost mobilijarom doprinoseći kreiranju intimnije atmosfere. Različitost mobilijara – stolica stolova uvodi razigranost u prostor, kontrast za oko posmatrača. Specifičnost prostora se ovde jasnije ogleda kroz tretiranje prostora.

delta planet shopping mall interior
 

Izlozi se tretiraju kao kontinualna staklena površina, ravna ili zakrivljena, u zavisnosti od položaja u objektu. Ova površ koja “teče” nije prekinuta vidljivim vertikalama jer se staklo naslanja na naredno staklo bez štoka. U drugom pravcu se prostiru horizontale zbog naglašavanja efekta „TEČENJA“  kroz hodnike – ulice. Cirkulacija se u ravni izloga prekida portalima, jasno definisanim ulazima u prodajne prostore.

 
delta planet shopping mall interior
 

Naglašavanje „TEČENJA“ prostora se dodatno postiže linijskom rasvetom koja prati konture “void”-ova i izloga lokala kako u ulicama tako i na trgovima, na obe etaže. Ona osvetljava glavne pravce kretanja posetilaca. Visokoreflektujuća površina poda duplira njen efekat, čime se osećaj dinamičnosti prostora još više ističe.

 
delta planet shopping mall interior corridor view
delta planet shopping mall interior modern roof lantern
delta planet shopping mall interior
Koridor
delta planet shopping mall interior
Toaleti

Hodnik je „agresivnije“ tretiran kako bi se jasno izbeglo da on predstavlja monotonu ambijentalnu distancu između tačaka A i B. On sada pruža jedan dramatični, gotovo scenski doživljaj i time iznenađuje posetioca, stavljajući ga u potpuno drugačije okruženje. 

Efekat refleksije je dodatno pojačan, i koristi se u svrhu vizuelnog proširenja prostora, tačnije njegovog utrostručenja. Ostvaruje se visoko reflektujućim podnim i zidnim površinama. Tamniji tonovi obezbeđuju jasno definisanu razliku izmedju hodnika i ostatka mola.

.

Project was made during collaboration with N2S Architects doo Novi Sad

Lead architect:

Adam Špehar M.Arch

Team:

Jelena Špehar M.Arch

Suzana Nikolić M.Arch

Nevena Kudus M.Arch

Marko Marković M.Arch

Djordje Jović M.Arch

.

.

.

check also:

commercial centre
Commercial centre reconstruction | Bor
thumb modern family house brick facade
House Mitrović
modern container house on beach
Nomad house