Scroll to top
BIONIQUE - office for architectural and interior design
Home » Residential » NOMAD House
Residential

NOMAD House

Kuća Nomad | Nomad house

Location: Lefkada

Area: 55 m2

Status: concept design

Project year: 2023

Nomad house - modern container house on beach

Lokacija kuće Nomad se nalazi na Lefkadi, tačnije na samom jugu ostrva. Na ovoj lokaciji, brežuljci karakteristični za ovo ostrvo postepeno nestaju u moru.

Objekat bi bio smešten u neposrednoj blizini divlje plaže. Plaže na Lefkadi smatraju se najlepšim na Jonskom moru.

Okolina objekta će ostati netaknuta, svaki kamen i svaki žbun biće sačuvani i ostavljeni na svom mestu.

Nomad house - modern container house on beach

Ova “nomadska” kuća nije predviđena za duži boravak, već samo za povremene izlete. Vlasnici bi mogli da provedu određeno vreme u kontaktu sa prirodom, minimalno koristeći savremenu tehniku.

U donjem kontejneru bi se nalazili dnevni boravak sa kuhinjom, prostor za spavanje i kupatilo. Ovaj prostor ne bi bio podeljen zidovima ni u jednom delu. Ispred dnevnog boravka se predviđa terasa, a u delu iznad kuhinje svetlarnik.

modern container house floorplan
osnova prizemlja
modern container house floorplan
osnova sprata
Nomad house - modern container house on beach

Unutar objekta gotovo da nema klasičnog nameštaja. Kako je osnovna ideja da se tu samo kampuje, predviđen je prostor za dušek ili vreće za spavanje, a u dnevnoj sobi za “lejzi begove” i sličan “lagani” nameštaj.

Plan je da većina nameštaja bude izrađena od prirodnih materijala i da on bude rasklopiv kako bi se lako mogao odložiti u toku perioda kada se objekat ne koristi.

Sa gornje terase se pruža idiličan pogled na more. Iako mala, ova terasa bi pružala cozy ugođaj. Na njoj bi vlasnici mogli da uživaju u ležaljkama pod vedrim nebom. Do krovne terase bi se dolazilo pomoću metalnih merdevina postavljenih sa bočne strane objekta.

Nomad house - modern container house on beach

Kuća Nomad je zamišljena kao montažna prefabrikovana kuća, sastavljena od dva najčešće korišćena shipping kotejnera (od 20 ft (2,43 m x 6,06 m) i 40 ft (2,43 m x 12,20 m).

Veći kontejner od 40 ft je položen direktno na betonsku temeljnu konstrukciju dok se drugi nalazi postavljen preko njega, orijentisan poprečno.

Planirano je da se betonski temelji izvedu na licu mesta, a da se ostatak konstrukcije proizvede u radionici i dopremi na lokaciju.

Metalna rešetkasta konstrukcija, sastavljena od stubova i kosnika, podupire terasu i proširenja velikog kontejnera na prizemlju, preko kojih leži gornji manji kontejner. Ova proširenja formiraju dodatne prostore poput priručne kuhinje, kupatila i ulaza.

Nomad house - modern container house on beach

Omotač objekta bi se izveo u sistemu vetrene fasade sa dve vrste završne obloge. Jedan deo bi se izveo u drvenoj oblozi sa izraženom horizontalnom podelom i ona bi se nalazila na donjem, većem kontejneru.

Obloga gornjeg kontejnera i izbočina objekta na prizemlju bi se izvele od fiber cementnih ploča.

Na ravnom krovu je postavljen sloj svetlog prirodnog kamena kao zaštita hidroizolalacione membrane i kao dodatni sloj za smanjenje pregrevanja objekta.

Koristila bi se termoizolacija od kamene vune. Fasadu bi karakterisali i drveni vertikalni brisoleji.

Na obe terase i na ulaznom stepeništu predviđa se ograda napravljena od užadi. Umesto korišćenja klasične, masivnije ograde, ideja je bila da se ona samo nagovesti.

Kompletna unutrašnjost kuće će se izvesti u oblozi od prirodnog drveta.

Nomad house - modern container house on beach

Iz uslova koje je direktno diktirala lokacija objekta, planirano je korišćenje kompostnog toaleta. Korišćenje ovog toaleta bi takođe smanjilo uticaj na okolinu i izbeglo bi se kopanje septičke jame.

Otpadne vode iz tuša i sudopere se filtriraju i zajedno sa sakupljenom kišnicom koriste ponovo kao tehnička voda. Pijaća voda bi se dopremala.

Nomad house - modern container house on beach

Vodilo se računa o upotrebi materijala koji su reciklirani i koje je moguće reciklirati.

Fasadne fiber cementne ploče se lako mogu reciklirati pravljenjem pulpe iz koje bi se ponovo proizveo cement, materijal za punjenje za izgradnju puteva i materijal za punjenje za zvučnu izolaciju zidova.

Na krovu će se preko solarnih panela obezbeđivati električna energija za uređaje.

Nomad house 3d bird view

.

.

Check also >

thumb modern family house brick facade
House Mitrović
hill house
Hill house | Popovica
forest house
Forest house | Vidra