Scroll to top
BIONIQUE - office for architectural and interior design
en sr
Residential

FOREST HOUSE | VIDRA

Lokacija:

Homolje mountaines, Serbia.

Project year: 2017

.

weekend house in forest

Klijenti kuće Vidra su želeli vikend-kuću u miru Homoljskih planina. Na lokaciji je teren toliko strm da je bilo neophodno ukopati gotovo polovinu objekta.

Želeli smo da izgradimo vikend-kuću u skladu sa prirodnim okruženjem, koja se ipak ne prilagođava terenu, ni horizontalno po liniji izohipse, ni po nagibu.

Želeli smo kompaktnu kuću sa više nivoa koji se smiču jedan u odnosu na drugi prateći kosinu terena. Profil vikendice je proistekao iz kvadrata koji je pod uglom uronjen u padinu.

Sam objekat predstavlja neku vrstu barijere na četiri nivoa koji odvaja okolnu šumu od privatnog dvorišta iza vikendice. Želeli smo da postignemo izvestan nivo kontradikcije praveći podelu, tako da se zapravo ne može reći gde se tačno nalazi ta granica.

modern weekend house with wooden facade in forest
modern weekend house with wooden facade in forest

Do vikendice vodi vijugava šumska staza usečena u padinu. Vikendica je uzana, širine samo jedne prostorije.

Iz dnevnog boravka na prizemlju se dolazi do prostrane terase, pažljivo pozicionirane tako da se iskoriste prednosti bogatog pogleda.

Boravak na terasi koja se konzolno nadvija nad nagnutom topografijom dodatno oplemenjuje i otvoreni jakuci lociran na samom njenom obodu. U cilju minimalne intervencije u topografiji, sama terasa je podržana pilotisima, stubovima koji delikatno dodiruju tlo i prilagođavaju se prirodnoj formaciji terena.

section of modern weekend house with wooden facade in forest
Section
facade of modern weekend house with wooden facade in forest
East elevation
facade of modern weekend house with wooden facade in forest
West elevation
facade of modern weekend house with wooden facade in forest
South elevation

U podrumu se nalazi soba za filmske projekcije sa kaminom – specifičan kutak za uživanje klijenta koji je po zanimanju reditelj i cele njegove porodice. Na preostala dva nivoa se nalaze spavaće sobe za decu, goste i roditelje. Na poslednjem nivou vikendicu ka okolini ponovo otvara krovna terasa, koja se nalazi gotovo u nivou terena.

Pažljivo odabrana materijalizacija usklađuje objekat sa okolinom. Vertikalnost okolnih stabala smo preneli na pravac pružanja drvene obloge fasade od sibirskog ariša i metalne ograde terasa.

Otvori na bočnim fasadama su razigrani, gotovo nasumično otvaraju pogled ka okruženju i spokoju koji pruža.

basement level of modern weekend house with wooden facade in forest
Basement
groundfloor of modern weekend house with wooden facade in forest
Groundfloor
level 1 of modern weekend house with wooden facade in forest
Level 1
attick of modern weekend house with wooden facade in forest
Attick

Klijenti bi koristili vikendicu tokom proleća, leta i jeseni. Iz ovog razloga smo znatno smanjili zapreminu grejanog dela vikendice dizajnirajući natkriveno spoljašnje stepenište.

 

 

Želja im je da kuća bude energetski što samostalnija.

Predvideli smo sistem skupljanja kišnice gde bi se jedan deo prikupljene vode korstio za navodnjavanje i tehničku vodu, dok bi se drugi filtrirao i dezinfikovao i koristio kao pijaća voda.

check also:

family villa avala forest pine
Family house | Avala
urban villa
Urban villa | KOT 11
modern hill house wood facade pool
Popovica House