Scroll to top
BIONIQUE - office for architectural and interior design
en sr
Residential

FAMILY HOUSE | KIKIĆ

Location: Rakovac, Serbia

Project year: 2022

Status: Concept design

Area: 250 m2

.

modern family house with pitched roof and infinity swimming pool

Locirana u suženju izmedju dva brda kroz koje prolazi lokalni put Rakovac-Vrdnik, kuća Kikić stoji žilavo na terenu većeg nagiba. Parcela je usmerena ka istoku i spušta se od strme uzane ulice sve do lokalnog puta, savladjujući visinsku razliku od gotovo 18 m.

Želja klijenta je bila da se izgradi objekat koji će istovremeno moći da služi i kao vikend kuća, a po potrebi kao prostor za iznajmljivanje.

Inspiraciju smo našli u arhetipu – tradicionalnoj kući sa strmim dvovodnim krovom. Kao neka vrsta opne, elementi krovnih ravni, terasa i bočnih zidova obavijaju objekat. Krovne ravni se provlače kroz sve etaže objekta čineći tako svaku prostoriju „potkrovnom“  na kom god nivou da se ona nalazi. Zbog ovakvog rešenja korisnici imaju utisak da se nalaze u omanjoj vikendici, a ne u tipičnoj porodičnoj kući.

Na prizemenoj etaži se nalazi potez prostorija: dnevni boravak – trpezarija – kuhinja.  Dnevni boravak ima naglašenu visinu – prostire se kroz gotovo sve etaže i završava se krovnom ravni pod uglom od 45°. Deo krova u ovom delu je prosečen krovnim prozorima postavljenim na različitim visinama kroz koje zraci sunca kreiraju pravu igru svetlosti na zidovima i centralno postavljenom zidanom kaminu.

Uz kamin stoji i sepenište koje preseca prostor po vertikali i preko koga se sa svake etaže može videti dnevni boravak.

Pravi otklon od gradske vreve i negativnih strana urbanog života u velikoj meri se odvija u dvorištu. Na platou koji se naslanja na kuhinju postavljeni su roštilj i prostor za okupljanje. Ovaj delimično natkriven prostor stoji u senci koju pravi objekat. Otvaranjem staklenih kliznih krila dnevni boravak se spaja sa terasom koju krase „infiniti“ bazen i jakuci. Klijenti mogu da se kupaju u ovom “beskonačnom” bazenu u kome se reflektuju drveće i nebo povezujući ga tako sa pejzažom, ili mogu da se opuste na garniturama koje su delimično pod vodom. U najnižem delu, odmah ispod bazena, nalazi se prostor za sedenje oko vatre.

Na celoj južnoj strani krova planirano je postavljanje solarnih i fotonaponskih panela kako bi se uštedela enegija za grejanje sanitarne tople vode i proizvela dodatna električna energija.

check also:

modern educational centre
Educational Centre VERSEGÈRES
modern family villa archviz night
Family villa |CVI
urban villa
Urban villa | KOT 11