Scroll to top
BIONIQUE - office for architectural and interior design
en sr
Residential

FAMILY VILLA CVI

Family villa CVI | Vila CVI

Location: Novi Banovci

Project year: 2022

Area: 450 m2

Status: Concept design

modern family villa archviz villa CVI

Objekat se nalazi u Novim Banovcima, na uzvišenju uz samu obalu Dunava. Denivelacija parcela nije izražena, ali se zato zemljište sa strane reke zavšava liticom.

U ovom delu nije dozvoljena gradnja 20 m od obale. Parcela je orijentisana u pravcu istok-zapad. Objekat spratnosti Su+P+1 (suteren, prizemlje i sprat) lociran je na centralnom delu parcele.

Osnovna ideja bila je uspostavljanje odnosa između postojćeeg i novoplaniranog, očuvanje zelenila, naročito dva velika stabla kestena u središnjem delu parcele. Iz tog razloga je težište vile povučeno ka severnoj granici parcele.

Oko prostora koji zauzimaju krošnje dva kestena formiran je polukružni zid koji ističe važnost ove celine, može se reći malog zelenog trga (vrta).

Iz ovog prostornog principa nastaje i unutrašnji galerijski prostor koji se prožima kroz dve etaže.

Po dolasku na parcelu vlasnik je u mogućnosti da pešačkom stazom ode direktno do glavnog ulaza u objekat ili da se rampom spusti do niže etaže gde se nalaze garaža za pet vozila i dva parking mesta za goste.

Sa ovog mesta spoljnim stepeništem se može vratiti do ulaza na prizemlju ili ući u podzemnu etažu kuće.

modern family villa archviz villa CVI
modern family villa archviz night villa CVI

Na prizemlju, uz ulaznu partiju, smešteni su gostinjska soba sa kupatilom, ulazni garderober i toalet.

U delu orijentisanom ka Dunavu ostvaren je prostorni kontinuitet nadovezivanjem dnevnog boravka na trpezariju i kuhinju.

Ceo ovaj prostor ima impresivan pogled ka Dunavu.

Klizne pozicije prozora pružaju se duž cele fasade čime je omogućeno lako izlaženje na terasu, odnosno dodatno integrisanje unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora. 

Sa galerije se pruža pogled ka ulaznoj partiji i polukružnom zidu sa vertikalim prozorima kroz koje se vidi mali vrt – posebna ambijentalna celina formirana oko dva sačuvana stabla.

U večernjim časovima se nisko zapadno sunce probija kroz krošnje i vertikalne šliceve na fasadi i tako ostvaruje živopisnu igru svetlosti i senke u dnevnom delu objekta.

modern family villa archviz night villa CVI

U centralnom delu kuće posebnu vizuelnu celinu stvara celina artikulisana oko kamina, koji povezuje sve prostore u prizemlju. U kuhinji centralni element predstavlja ostrvo sa elementima za termičku obradu hrane.

Oko njega se su na zidovima smešteni ostali elemetni kuhinje. Iz kuhinje se takođe može izaći na deo terase gde se nalazi omiljeni kutak klijenta – natkriveni prostor za sedenje sa pogledom na Dunav.

modern family villa archviz villa CVI
modern family villa archviz villa CVI

Na spratu radna soba i vešeraj zauzimaju položaj ka unutrašnjem dvorištu. Ove dve prostorije dele zajedničku terasu.

Tri dečije i master soba nalaze se orijetisane ka reci. Ovde se sa još veće visine može uživati u pogledu ka zelenom šumskom pojasu na banatskoj strani reke.

Dečije sobe imaju zasebna kupatila i zajedničku terasu, koja se lako može pregraditi ako se za tim ukaže potreba.

Master odaje su smeštene na kraju galerije, ka jugu. Sadrže odvojene garderobere i kupatilo sa đakuzijem postavljenim uz fasadnu staklenu površinu.

Roditelji imaju posebnu terasu sa prostorom za sedenje.

modern family villa archviz night villa CVI

U suterenu, u delu bližem garaži, smeštene su tehnička prostorija, ostave i magacini. Postavljen uz južnu fasadu, salon za zabavu pruža ukućanima mogućnost da se opuste uz društvene i video igre, pikado i bilijar.

U ovom prostoru je predviđen i bar. Prostor je direktno osvetljen preko južno postavljenog visokoparapetnog prozora.

U sklopu glavne terase nalazi se i fire-pit. Prostor za sedenje je zamišljen kao separe sa centralno postavljenim prostorom za vatru.

Ceo fire-pit je u nivou zelene površine, delimično ukopan u odnosu na glavnu terasu.

Teretana u severnozapadnom delu objekta takođe je prirodno osvetljena. Staklena površina se nalazi preko cele površine zida postavljenog ka zapadu odnosno reci.

Do teretane se može doći direktno sa partera ozelenjenom rampom. Između ovog prostora i salona za igru smešten je spa sa saunom.

modern family villa archviz villa CVI
modern family villa archviz villa CVI

Letnjikovac je postavljen duž južne granice parcele. Njegov položaj omogućava privatnost u delu oko bazena zaklanjajući ga vizuelno od susednih parcela.

Otvoreni natkriveni deo sa prostorom za sedenje nalazi se u delu najbližem reci i uz njega stoji blok sa roštiljem, ostavom i toaletom.

U unutrašnjosti letnjikovca prostrani, centralno postavljenii šank daje glavni pečat enterijeru dok uz njega stoji prostor za okupljanje (lounge).

Ova celina se zatim nastavlja na posebno izdvojen deo za okupljanje najmlađih u kome se nalazi i gostinjska soba.

Sa zapadne strane letnjikovca je smešteno i “skriveno” dvorište, prostor delimično zaklonjen od ostatka imanja. U blizini se nalaze otvoreni, osvetljeni košarkaški teren i dečije igralište.

Pozicija bazena je određena u odnosu na kretanje sunca. On se nalazi na takvom mestu gde je moguće uživati u sunčevoj svetlosti gotovo celog dana kao i u senci koju pruža letnjikovac.

U tom delu dvorišta pruža se travnata površina sve do same litice.

modern family villa archviz night villa CVI

Objekat karakteriše naglašen ram, koji uokviruje terase na spratu. Ovaj ram predstavlja zaštitu od sunca i kiše u delu iznad glavne terase. Sprat kuće prepušten je ka jugu kako bi se smanjio direktan prodor sunčevih zraka u dnevnu sobu.

Materijalizacija fasade je izvedena u prirodnom kamenu svetlih tonova, vertikalama od masiva drveta i fasadne opeke zemljanih tonova.

 modern family villa masterplan villa CVI
Masterplan
modern family villa basement villa CVI
Basement
modern family villa groundfloor villa CVI
Groundfloor
modern family villa 1th floor villa CVI
1th floor
modern family villa poolhouse villa CVI
Poolhouse

.

.

.

check also:

rest area umka
Rest area | UMKA