Scroll to top
BIONIQUE - office for architectural and interior design
en sr
Residential

SUMMER HOUSE | ALIBEGOVAC

Location: Alibegovac, near Novi Sad, Serbia.

Project year: 2021-2022

Status: Ongoing

Area: 150 m2

.

summer house with swimming pool

U mirnom delu Alibegovca pored Novog Sada, u neposrednoj blizini potoka koji formiraju sezonske padavine u proleće i jesen, projektovali smo letnjikovac za uživanje i odmor. Parcelu krase visoka stabla koja su grupisana u šumarke.

Klijenti su dva brata koja su želela da na ovom mestu naprave prizemni objekat površine 120 m2 sačinjen od jednog prostora za okupljanje iz kojeg se pruža pogled ka celom dvorištu. On se otvara ka spoljašnjoj natkrivenoj terasi sa prostranim stolom za obedovanje i druženje. Objekat je preko bara povezan sa otvorenim bazenom. Prostor za ležaljke nalazi se uz sam bazen i orijentisan je tako da omogućava sunčanje tokom celog dana. Sa ovog platoa kaskadne travnate stepenice vode do zidanog roštilja i izdvojenog kružnog „fire pit“-a.

Horizontalni prozori propuštaju zrake sunca u predvečerje tako da se ceo ambijent boji u karakteristični zlatno-žuti ton. Nameštaj je osmišljen tako da se može lako sklopiti i uneti u objekat u slučaju loših vremenskih uslova.

Skeletni konstruktivni sistem čine armirano-betonski stubovi postavljeni u liniji prepusta i sama armirano-betonska krovna ploča.

Na ravnom krovu je predviđeno nisko rastinje koje će zajedno sa AB pločom povoljno uticati na faktor prigušenja oscilacija temperature i na kašnjenje oscilacija temperature kroz ove slojeve u letnjem periodu i čime će se omogućiti kvalitetniji toplotni komfor. Pažljivo pozicioniranje je omogućilo da se letnjikovac ne izlaže direktnom suncu u toku leta, kao ni direktnom vetru.

Obloge od prirodnog kamena i drveta su u skladu sa prirodnim okruženjem. Na jednom delu krova predviđen je  kružni otvor koji daje dovoljno prostora za neometen rast drveta koje se nalazi unutar samog gabarita letnjikovca.

check also:

modern urban villas
Tatar hill residence
family house
Family house | Kikić
modern hill house wood facade pool
Popovica House