Scroll to top
BIONIQUE - office for architectural and interior design
en sr
Residential

FAMILY HOUSE | ŠOVLJANSKI

Location: Popovica, near Novi Sad, Serbia.

Project year: 2022

Area: 350 m2

modern family villa archviz

Projektni zadatak koji je pred nas postavio mladi bračni par sa decom se prvenstveno odnosio na kvalitetan životni komfor kako u kući tako i u dvorištu.

Kuća Šovljanski se nalazi na brdovitom delu Popovice na Fruškoj gori. Sa terena koji je u suptilnom padu se pruža fenomenalan pogled ka Dunavu, okolnim brdima i gradu. Najniži deo parcele, iza koga zemljište naglo počinje da pada, karakterišu klizišta i nestabilan teren. Deo lokacije koji nije pogodan za gradnju iskorišćen je za formiranje vrta sa travnatim površinama, dok sam objekat stoji na bezbednoj udaljenosti od linije klizišta.

Projektovali smo standardne programske sadržaje na prizemlju i spratu – dnevni boravak, kuhinju, trpezariju i sobe za roditelje i decu. Iz gotovo svake sobe u kući se može izlaći na terasu ili balkon, dok izlazak na krovnu terasu nudi kompletan doživljaj – panoramski pogled od 360°.

modern family villa archviz

Sama pozicija objekta i konfiguracija terena su omogućili da jedan deo suterenske etaže ostane izvan nivoa tla i tako dobije optimalnu količinu sunčeve svetlosti. Ovaj deo je orijentisan ka zapadu i u njemu se nalazi prostorija za druženje i zabavu.

Atraktivnost ovog prostora se svakako povećava njegovim otvaranjem ka terasi koja sadrži letnju kuhinju sa trpezarijom i prostor za roštilj. Terasa je u nivou terena i u neposrednoj vezi sa vrtom.

modern family villa archviz

Osnovna karakteristika kuće je oštra, čista i jednostavna geometrija. Svetli kubus koji su složeni jedan na drugi smicanjem stvaraju prepuštene i uvučene delove koji formiraju otkrivene i natkrivene prostore.

Na ovaj način deo prizemlja formira terasu sobama na spratu, prepušteni deo sprata stvara natkriveni ulaz, denivelisane krovne ravni kreiraju krovnu terasu sakrivenu od pogleda iz okolnih kuća, dok sve zajedno naglašava dinamično smenjivanje svetlosti i senke na fasadama.

modern family villa archviz

check also:

hill house
Hill house | Popovica
modern urban villas
Tatar hill residence
thumb modern family house brick facade
House Mitrović