Scroll to top
BIONIQUE - office for architectural and interior design
en sr
Commercial

COMMERCIAL CENTRE RECONSTRUCTION

Location: Kralja Petra I, Bor

Project year: 2016

Area: 800 m2

.

Modern facade with metal bars

PROGRAM:

Postojeći zanatsko-trgovinski centar se nalazi na raskrsnici tri prometne ulice u Boru. Centar datira iz šezdesetih godina prošlog veka i zamišljen je kao skup prizemnih zanatskih radnji različitih veličina.

Vremenom su vlasnici i zakupci adaptirali i dograđivali svoje radnje ne vodeći pri tome računa kako će se te modifikacije odraziti na ceo ambijent. Nakon 50 godina zanatski centar je izgubio svoj prvobitni izgled, a delimično i namenu. Izgubilo se karakteristično jedinstvo arhitektonskog jezika, izrečeno pre svega materijalizacijom (u crvenoj fasadnoj opeci i “beton brut” konstruktivnim elementima).

U vreme građenja centra su važili drugačiji propisi po pitanju energetske efikasnosti te objekti ne poseduju odgovarajuće energetske performanse.

Naš cilj je bio da ponovo uspostavimo red i sklad arhitektonskog iskaza, da objekte učinimo savremenijim i efikasnijim po pitanju očuvanja energije i da im pritom povećamo volumen.

KONCEPT:

Intervencije smo počeli dodavanjem novih etaža, a potom ih nastavili izvlačenjem konzolnih prepusta na bokovima objekata koji se nalaze na uličnom frontu. Oblik ovih prepusta smo usklađivali sa linijom pešačke komunikacije čime su se formirale nove fasadne ravni. Ovim je omogućeno značajno uvećanje izložbenog prostora lokala.

Jedna od glavnih intervencija je svakako postavljanje novog prostornog sistema panela. Ovi metalni rešetkasti paneli imaju višestruku ulogu.

Oni pre svega služe da se spreči pregrevanje objekata sa velikim staklenim izlozima u popodnevnim časovima. Druga namena im je umereno pregrađivanje prostora i usmeravanje pešaka ka renoviranim radnjama odnosno ka izlozima.

Ovi paneli takođe služe da prostoru daju novi vizuelni identitet odnosno da povežu i sklope natrag prethodno razoreni arhitektonski jezik.

Modern facade with metal bars
Modern wood cladded facade
Unutrašnjost kompleksa

Glavni akcenat smo stavili na poboljšanje energetskih performansi objekata i uvećanje toplotnog, zvučnog i vazdušnog komfora.

Fokusirali smo se na to da se smanji utrošak vode sakupljanjem atmosferskih padavina, zatim na korišćenje obnovljivih izvora energije – energije sunca i toplotne energije zemlje, kao i na smanjenje emisije CO2.

Modern facade with metal bars and green roof

.

.

.

.

check also:

P|A|V complex competition
city gallery
City gallery | GRGA
restaurant zero
Restaurant Zero